Cel mai important lucru de ştiut despre hernia de disc lombară

Durerile de spate pot avea multiple cauze însă, toate acestea dacă nu sunt tratate în mod cauzal de cele mai multe ori conduc în final către hernie de disc.  Mulţi din noi ne speriem, pe bună dreptate când auzim că în urma unei investigatii  imagistice, suntem diagnosticati cu hernie de disc lombară ( HDL ) iar primul gând pe care îl avem este legat de intervenţia chirurgicală. Aşa cum spunem noi în popor, mi-e frică să nu ajung la cuţit. Însă de la HDL diagnosticat până la tratament chirurgical fie el şi minim invaziv este o cale lungă şi sunt multe lucruri pe care este bine să le cunoşti înainte de a te gândi la operaţie.

Pentru o înţelegere mai bună, haideţi să privim care este fiziologia coloanei lombare şi apoi să discutăm despre patalogic.

Coloana lombară este formată din 5 vertebre, denumite conform regiunii cu prescurtarea L şi numerotate de la 1 până la 5, privind de sus în jos.

Între aceste oase ce poartă denumirea de vertebre, există o structură denumită, disc intervertebral care are multiple roluri :  fixarea, protejarea, permiterea mişcării vertebrelor dar şi preluarea şocurilor mecanice.

Suprapunerea vertebrelor formează un canal prin care trece măduva spinării, aceasta reprezentând mijlocul de comunicare între creier şi restul corpului.  La nivelul fiecărei vetebre vom avea prezente 2 rădăcini nervoase dreapta respectiv stânga, care se prelungesc cu nervi ce poarta denumire de nervi spinali.

Hernia de disc vizează din toate aceste structuri, deteriorarea discului intervertebral. Discul este format din 2 structuri diferite. Una externă,  denumită inel fibros şi una internă denumită nucleu pulpos.

Inelul fibros nu reprezintă o strunctură singulară ci  este la rândul lui format dintr- o inşiruire de inele din ce in ce mai mici, ce au ca scop să securizeze nucleul polpus ce are o  constituţie gelatinoasă.

Atunci când acest gel, începe să perturbe fiziologia inelelului fibros, fisurându-l, acest fenomen poartă denumirea de hernie de disc. Hernia se va denumi în funcţie de regiunea coloanei pe care o afectează, hernie cervicală, toracală sau  lombară.

Din acest moment, hernia de disc, este clasificată în funcţie de gradul de afectare pe care îl produce asupra inelului fibros şi impactul pe care îl are asupra rădăcinii nervoase.

Ce este în schimb cel mai important de ştiut depre hernia de disc lombară?

Acest fenoment poate fi gestionat foarte bine dacă este ţintită cauza problemei. În majoritatea herniilor ,cauza este dată de lipsa unui suport muscular optim combinată cu o suprasoliciare cotidiană şi repetitivă de ordin mecanic.  Fie că vorbim de musculatura profundă ce stabilizează coloana lombară ca muşchii multifizi fie că vorbim de muşchi mari cum este dreptul abdominal sau transversul abdominal, cu toţii joacă un rol important în pastrarea herniei de disc sub control. Cu alte cuvinte, poţi trăi foarte bine cu  hernie de disc lombară, dacă începi un program de exerciţii ce au ca scop  stabilizarea coloanei din punct de vedere muscular. Aceste exerciţii pot conduce pacientul până în punctul în care poate să aibe o viaţă normală, în care face mişcare, practică sporturi, ridică greutăţi etc. Da, ai citit bine! Chiar dacă ai HDL vei putea să skiezi, să alergi, să joci fotbal sau să-ţi ridici nepoţii în braţe fără să ai dureri. Toate acestea sunt posibile exclusiv dacă  kinetoterapia începe să facă parte din viaţa pacientului  şi nu este privită doar ca o forma de tratament pentru perioada scurtă de 10-20 de şedinţe. Din acest motiv programul RestartiX Lombar a fost creat  să asigure o călătorie de minim 1 an de zile pentru fiecare persoană ce doreşte să frâneze evoluţia herniei de disc lombare şi să elimine durerile de spate.

Este extrem de important pentru pacientul cu HDL  să înţeleagă că păstrând greutatea corpului în parametri optimi şi introducând  kinetoterapia ca stil de viaţă, hernia poate fi păstrată sub control sau chiar poate regresa!

Îmi doresc ca acest articol să te transforme dint-o persoană pasivă poate chiar ce se victimizează, într-o persoană proactivă care preia controlul asupra sănătăţii sale.

 

 

Conținutul acestui articol este creat special cu scop de informare și educație. Nu are intenția de a deveni sfat medical.
Articole asemănătoare
Vrei să știi cum să previi, să corectezi deformările spatelui?

Majoritatea cunoaștem faptul că deformările coloanei sunt de fapt cifoze, scolioze, lordoze. Statisticile arată că România se află pe un loc fruntaș în Europa, în ceea ce privește deformarea coloanei vertebrale. Aproximativ 80% din cazuri o reprezintă femeile, boală apărând la pubertate. Cu toți știm cât de important este să avem o postură corectă. O […]

Tratamentul discopatiei lombare

Introducere   Discopatie lombară sau boala degenerativă a discurilor lombare este una dintre cele mai frecvente, aparent  foarte cunoscută, dar în același timp mai de neînțeles cauză de dureri în regiunea inferioară a spatelui. 80% din populație afirmă că a prezentat minim un episod de durere lombară în cursul vieții, fiind a doua cauză de […]

Totul despre SCIATICĂ

Probail ai avut avut pe cineva care ți-a spus ca suferă de sciatică sau poate chiar tu te-ai surprins spunând, “ mă omoară sciatica asta, mă doare tot piciorul”. Ei bine, acest fenomen dureros ce iradiază pe picior, mi-am propus să-l dezbat în acest articol. Pentru început haideți să înțelegem câteva informatții de bază de […]

Stenoza de canal vertebral lombar

Cuprins CUM DEFINIM STENOZA SPINALĂ LOMBARĂ? CAUZELE SAU ETIOLOGIA STENOZEI DE CANAL VERTEBRAL LOMBAR CUM IAU NAȘTERE SIMPTOMELE CE ÎNSOȚESC STENOZA SPINALĂ LOMBARĂ? SIMPTOMATOLOGIE STABILIREA DIAGNOSTICULUI COMPLICAȚIILE STENOZEI CANALULUI SPINAL LOMBAR TRATAMENTUL   Introducere     Stenoza de canal vertebral lombar, termen frecvent regăsit pe buletinele de imagistică, reprezintă o cauză frecventă de dizabilitate mai […]

Staza venoasa – o reală problemă de sănătate

Ce este staza venoasă? Staza venoasă este o pierdere a funcției corespunzătoare a venelor, mai ales de la nivelul membrelor inferioare, care, în mod normal, ar trebui să transporte sângele înapoi spre inimă. Acest lucru poate apărea în urma unei leziuni la nivelul venelor, care poate duce la formarea de cheaguri de sânge în venele […]

3 replies on “Cel mai important lucru de ştiut despre hernia de disc lombară”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Abonează-te la newsletter

Abonează-te la newsletter și rămâi conectat la noutățile platformei RestartiX.